МИНИМАЛЕН БРОЙ ГОДИНИ РАБОТА, НЕОБХОДИМ ЗА AOW ПЕНСИЯ В НИДЕРЛАНДИЯ

Нидерландията е популярна дестинация за емигранти поради високото качество на живот, прогресивните социални политики и отличната здравна система. Едно от предимствата при живеене и работа в Нидерландия е възможността за получаване на AOW пенсия, която е държавна пенсия, осигуряваща основен доход на лица, достигнали пенсионната възраст. В този блог ще обсъдим колко време трябва да е работил емигрант в Нидерландия, за да има право на AOW пенсия, както и какъв е размерът на пенсията.

ПРАВО НА AOW ПЕНСИЯ

За да има право на AOW пенсия, емигрантът трябва да е живял или работил в Нидерландия за определен брой години. Броят на изискваните години зависи от възрастта на емигранта. Ако емигрантът е достигнал възрастта от 66 години и 4 месеца (към 2023 г.), той има право на AOW пенсия, ако е живял или работил в Нидерландия поне една година. За емигранти, които са по-млади от 66 години и 4 месеца, изискваните години се увеличават.

За емигранти, които са достигнали възрастта от 50 години или повече, минималното изискване е 10 години. Това означава, че трябва да са живели или работили в Нидерландия поне 10 години, за да се квалифицират за AOW пенсия.

За емигранти, които са по-млади от 50 години, изискванията са по-строги. За да се квалифицират за AOW пенсия, те трябва да са живели или работили в Нидерландия поне 50% от времето между 15-годишна възраст и възрастта, на която достигат пенсионната възраст за AOW.

Важно е да се отбележи, че има някои изключения от тези изисквания. Например, ако емигрантът има партньор, който има право на AOW пенсия, той може да има право на частична пенсия, дори ако не отговаря на минималните изисквания самостоятелно. Освен това, има ситуации, при които емигрантът може да включи периоди, прекарани извън Нидерландия, към изпълнението на изискванията за AOW пенсия.

A picture of Amsterdam canals

РАЗМЕР НА AOW ПЕНСИЯТА

Към 2023 г., максималната AOW пенсия за самостоятелно лице е 1 267,08 евро на месец, докато максималната AOW пенсия за двойка е 1 719,37 евро на месец. Тези суми могат да се коригират всяка година в зависимост от промените в разходите за проживяване.

Важно е да се отбележи, че AOW пенсията е основен доход и може да не е достатъчна, за да покрие всички разходи на емигранта след пенсиониране. Поради това се препоръчва на емигрантите също да спестяват за пенсията си по други начини, като например собствен пенсионен план или инвестиции.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

В заключение, AOW пенсията представлява важна защитна мрежа за пенсионирането на емигрантите, живеещи и работещи в Нидерландия, като минималният брой години, необходим за квалификация, варира в зависимост от възрастта и индивидуалните обстоятелства. Хората на възраст над 50 години трябва да имат поне 10 години пребиваване или работа в Нидерландия, докато тези под 50 години трябва да имат поне 50% пребиваване или работа между 15-годишна възраст и възрастта, на която се квалифицират за пенсията.

В момента размерът на AOW пенсията е 1 236,05 евро на месец за самостоятелни лица и 842,31 евро на месец за женени или лица с регистриран партньор. Поради това, това е важно съображение за всеки, който планира да се пенсионира в Нидерландия.

Two old couples laughing together

Търсите работа в Нидерландия? Разгледайте нашите налични работни места и кандидатствайте по-долу.

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

INFO@EASTMEN.NL

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland