ГЛОБИ ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА В ХОЛАНДИЯ: КАК ДА ИЗБЕГНЕМ ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОЛАНДСКИТЕ ПЪТИЩА

Холандия е известна с добре организираната си инфраструктура и важността, която се придава на спазването на правилата за движение по пътищата. Въпреки това, по време на пътешествията, всеки шофьор може да направи малки грешки, които могат да доведат до получаване на глоба за нарушение на правилата за движение. В този блог ще се фокусираме върху видовете глоби, които можете да получите в Холандия и как да избегнете тези неприятни ситуации. Ще разгледаме и процеса на проверка и плащане на глобите онлайн, за по-удобно изживяване.

ВИДОВЕ ГЛОБИ ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА В ХОЛАНДИЯ И СВЪРЗАНИТЕ С ТЯХ СУМИ

Превишение на скоростта: Една от най-честите глоби за движение по пътищата е за превишение на скоростта. За леки нарушения (например превишаване с няколко км/ч), глобата може да бъде около 50-100 евро. Обаче за по-сериозни нарушения, като превишаване с повече от 30 км/ч, глобата може да достигне 400-500 евро или дори повече. Освен това, значително превишение на скоростта може да доведе до допълнителни наказания, като временно спиране на шофьорското удостоверение.

Системата за контрол на скоростта Traiect controle (Trajectcontrole) е още един механизъм, използван в Холандия за наблюдение и контрол на скоростта в области, в които сигурността на пътя е от значение. Тази система се състои от мрежа от камери за контрол на скоростта, инсталирани на автомагистрали или национални пътища. Камерите записват скоростта на превозните средства на по-дълъг протежение и не само на една точка, като така позволяват идентификацията на шофьорите, които превишават лимита на скоростта по целия маршрут.

Trajectcontrole

Нелегално паркиране: В Холандия правилата за паркиране са стриктни, а паркирането на забранени места може да се глобира с около 90-100 евро или повече, в зависимост от тежестта на нарушението. Ако вашият автомобил блокира движението или спре в жилищни зони, където паркирането е забранено, наказанията могат да бъдат по-високи.

Пресичане на червено светло на светофара: Пренебрегването на светофара и шофирането през червено е сериозно и опасно нарушение. Глобите за този тип нарушение могат да бъдат около 200 евро или повече, а в някои случаи шофьорът може да бъде подложен и на други правни санкции.

Използване на мобилен телефон по време на шофиране: Разговарянето по телефона без устройство за свободни ръце или писането на съобщения по време на шофиране е забранено в Холандия. Глобите за това нарушение могат да бъдат около 230 евро или повече.

Холандските власти са внедрили специализирани камери за наблюдение, които могат да откриват шофьори, използващи мобилни телефони по време на шофиране. Тези камери са проектирани да идентифицират употребата на мобилни телефони чрез алгоритми за разпознаване на обекти и шофьорско поведение..

Нарушения на правилата за велосипедистите: В Холандия велосипедистите имат свои собствени правила и трябва да бъдат предпочитани в определени ситуации. Тези ситуации включват кръстовища със специални маркировки за велосипедисти, отделни ленти за велосипеди и отделни маршрути, пешеходни пътеки с велосипедни ленти и входове към кръгови кръстовища. Нарушения на тези правила могат да доведат до глоби от около 55-100 евро, в зависимост от сериозността на нарушението.

КАК ДА ИЗБЕГНЕМ ГЛОБИ ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА В ХОЛАНДИЯ

Traffic signs

За да избегнете глоби за движение по пътищата в Холандия, е важно да спазвате правилата за движение и да обръщате внимание на пътните знаци. Ето някои съвети, които ще ви помогнат да останете в безопасност и да избегнете възможни наказания:

  • Спазвайте ограниченията на скоростта и приспособявайте своята скорост към движението и метеорологичните условия. Изтеглете приложението Flitsmeister, за да получавате реално време информация за ограниченията на скоростта, движението, фиксирани и мобилни камери за контрол на скоростта и проверки на скоростта от полицията.
  • Уверете се, че паркирате колата си в разрешените зони и спазвате пътната маркировка за правилно паркиране.
  • Спирайте на червено светло и винаги предоставяйте предимство на велосипедисти и пешеходци.
  • Използвайте телефона само със свободни ръце или спрете автомобила на безопасно място, ако трябва да разговаряте по телефона.
  • Предварително се запознайте с правилата за движение, специфични за Холандия, и ги спазвайте стриктно.

КАК ДА ПРОВЕРИТЕ ОНЛАЙН ГЛОБИ ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА В ХОЛАНДИЯ

Ако сте допуснали грешка и сте получили глоба за нарушение на пътното движение в Нидерландия, е важно редовно да проверявате дали сте получили някакви глоби. Процедурата за проверка е проста и може да бъде извършена онлайн.

  • Посетете официалния уебсайт на Холандската полиция за пътно движение (Politie.nl) или на Националната агенция по пътно движение (RDW.nl).
  • Намерете раздела, посветен на проверка на пътни глоби, или директно въведете „Проверка на пътни глоби Нидерландия“ в търсачката.
  • Попълнете задължителната информация, като регистрационния номер на превозното средство и номера на глобата.

Ако има някаква глоба, свързана с вашето превозно средство, тя ще се покаже на екрана.

КАК ДА ПЛАТИТЕ ПЪТНИ ГЛОБИ В НИДЕРЛАНДИЯ ЧРЕЗ CJIB

Ако сте получили пътна глоба в Нидерландия, процесът на плащане е опростен и удобен, благодарение на платформата на Националния център за пътни санкции (Centraal Justitieel Incassobureau – CJIB). CJIB е органът, отговорен за управлението и събирането на пътни глоби в Нидерландия. За да заплатите глобата, следвайте тези стъпки:

  • Отидете на уебсайта на CJIB: За да започнете процеса на плащане, отидете на официалния уебсайт на CJIB тук.
  • Търсете опция за плащане: На главната страница на сайта ще намерите раздел, посветен на плащания. Той може да се нарича „Pay online“ или „Pay a fine“.
  • Идентифицирайте необходимата информация: Преди да продължите, уверете се, че разполагате с информацията, която ви е необходима за извършване на плащането. Ще ви трябва регистрационният номер на превозното средство и номерът на билета.
  • Аутентифицирайте се чрез DigID: За да достъпите онлайн услугата за плащане, ще бъдете помолени да се аутентифицирате чрез DigID. DigID е електронна система за удостоверяване, използвана в Нидерландия, за защита на личните данни и гарантиране, че само упълномощени лица имат достъп до онлайн услугите на правителството.
  • Завършете детайлите за плащане: След като се впишете в системата, ще бъдете пренасочени към формата за плащане. Въведете необходимата информация, като номера на регистрация на превозното средство и номера на глобата.
  • Изберете начин на плащане: Изберете предпочитания от вас начин на плащане и уверете се, че разполагате с достатъчно средства за извършване на плащането. След успешното плащане ще получите потвърждение, че транзакцията е извършена успешно.
Сроковете за плащане са стриктни, затова се уверете, че извършвате плащането преди крайния срок, посочен в глобното писмо. В противен случай могат да бъдат наложени допълнителни санкции, като увеличение на размера на глобата.
DigiD
Traffic fines

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Заключително, в Нидерландия спазването на правилата за движение е от съществено значение, за да се избегнат пътни глоби и да се допринесе за безопасността на пътя. Сред най-честите глоби са превишаване на скоростта, непозволено паркиране, преминаване през червено светло, използване на мобилен телефон по време на шофиране и неспазване на правилата за велосипедистите.

За да проверите и заплатите глоби, водачите могат да използват платформата на CJIB, която предоставя лесен и удобен начин за онлайн плащания. Когато пътувате по пътя, е важно да бъдете отговорни и да спазвате правилата за движение, за да се наслаждавате на безопасен и безпроблемен опит в холандското движение.

Търсите работа в Нидерландия? Разгледайте нашите налични работни места и кандидатствайте по-долу.

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

INFO@EASTMEN.NL

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland