ДЕН НА КРАЛЕТЕ В ХОЛАНДИЯ

Денят на краля в Холандия е национален празник, който се празнува на 27 април. Това е ден, който се очаква с голямо нетърпение както от местните, така и от туристите, тъй като това е време, когато холандците празнуват своята култура, традиции и, разбира се, рождения ден на краля. Денят на краля, известен също като Конингсдаг на холандски, е ден, в който цялата страна се обединява, за да празнува с улични партита, музикални фестивали, паради и различни други събития. Празникът е уникална възможност за посетителите да изживеят холандската култура, да се запознаят с нови хора и да се присъединят към празничните тържества.

ИСТОРИЯ НА ДЕНЯ НА КРАЛЕТЕ

Денят на краля има дълга и интересна история. Празникът започна като Ден на принцесата през 1885 г., за да се отбележи рождението на принцеса Вилхелмина. По-късно, след като тя стана кралица през 1890 г., денят стана Ден на кралицата и се празнуваше на 31 август. Днеят на кралицата беше национален празник, който се очакваше с нетърпение от холандските хора, които използваха възможността да покажат националната си гордост, обличайки се в оранжево, националният цвят на Холандия.

След като кралица Юлиана се възкачи на трона през 1949 г., тя продължи традицията да празнува Деня на кралицата на рождения ден на майка си, на 31 август. Въпреки това, когато кралица Беатрикс се възкачи на трона през 1980 г., тя промени датата на Деня на кралицата на 30 април, своя собствен рожден ден. Това беше също рожденият ден на майка й, кралица Юлиана, и стана символичен ден за отбелязване на владичеството на бившата кралица.

Когато крал Вилхелм-Александер се възкачи на трона през 2013 г., празникът беше преименуван на Ден на краля в чест на него, а датата беше върната на 27 април, което е рожденият ден на краля.

27th of April Kingsday
Celebrating king's day in NL

ПРАЗНУВАНЕ НА ДЕНЯ НА КРАЛЕТЕ В ХОЛАНДИЯ

Денят на краля се празнува в цяла Холандия с различни събития като блоши пазари, ярмарки, музикални фестивали и улични партита. Най-известното и традиционно събитие по време на Деня на краля е „Vrijmarkt“ (свободен пазар), което е гигантски блошки пазар, където хората могат да продават употребявани предмети без разрешение. „Vrijmarkt“ означава „свободен пазар“ на холандски и това е отлична възможност да се продадат предмети, които вече не са нужни, както и прекрасен начин да се намерят уникални съкровища.

Другата популярна традиция по време на Деня на краля е обличането в оранжеви дрехи и аксесоари, които са националният цвят на Холандия. Хора от всички възрасти носят оранжеви шапки, ризи, панталони и дори оцветяват косата си в оранжево. Това е забавен начин да се покаже национална гордост и да се празнува рожденият ден на краля.

Освен „Vrijmarkt“ и „оранжевата лудост“, по цялата страна се провеждат и много други събития. Те включват паради с лодки, улични представления, жива музика, карнавални атракции и занимания за деца.

Едно от най-интересните неща по време на Деня на краля е присъствието на холандското кралско семейство. Кралят и кралицата и тяхното семейство често пътуват до различни части на страната, за да участват във веселието и да вземат участие в различни събития като паради, обиколки с лодка и представления. Това е рядък шанс за публиката да се срещне с кралското семейство и да празнува заедно с тях.

King's day celebration
King's day party

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Денят на краля в Холандия е празник, който събира цялата страна в едно весело и цветно тържество. Това е време, в което холандците празнуват своята култура, традиции и национална гордост.

С „Vrijmarkt“, оранжевата лудост и различните събития, има нещо за всекиго да се наслади в този специален ден. Денят на краля е уникален празник, който е задължително да се види от всеки, посещаващ Холандия. Така че, ако планирате посещение в Холандия, уверете се, че резервирате пътуването си по време на Деня на краля и изживейте живописната и радостна атмосфера на този чудесен празник.

Търсите работа в Нидерландия? Разгледайте нашите налични работни места и кандидатствайте по-долу.

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

INFO@EASTMEN.NL

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland